5 tabber du bør unngå med munnbind

hvordan bruke munnbind

Vurderer du å bruke munnbind? Se tabbene som gjør et munnbind ubrukelig…

hvordan bruke munnbind

Nylig kom regjeringen med en anbefalingen til den norske befolkningen: Klarer du å ikke holde 1 meters avstand i kollektivtransport, er det anbefalt å bruke munnbind. I Oslo er det nå også blitt et påbud. 

Nå som de fleste skal gå rundt med munnbind, er det fort gjort å bruke det feil. Bruker du ikke munnbindet på riktig måte, er det så og si ubrukelig. For å hjelpe deg å unngå disse feilene, har vi samlet de 5 viktigste punktene:

1. Et munnbind skal dekke både nese og munn.

Munnbindet skal dekke både nese og munn. Du skal aldri gå rundt med et munnbind som kun dekker munnen eller haken. Da gir det minimalt med effekt, da bakterier og virus kommer inn gjennom nesegangen. 

Det anbefales ikke å flytte masken verken opp, ned eller til siden. Har du først tatt den på deg, la den være som den er. 

De fleste munnbind kommer med en strikk. Denne fester du bak ørene slik at den sitter ordentlig fast. Er strikken løs, skal du bytte ut munnbindet. 

2. Ikke bruk det for lenge.

Den største nybegynnerfeilen de fleste gjør, er å bruke munnbindet for lenge. Ifølge spanske kilder (helsedepartementet) mener de at et kirurgisk munnbind kan maksimalt brukes i 4 timer. Når du er ferdig med å bruke det, skal det rett i søpla.

Du kan ikke gjenbruke et munnbind. Dette er regel nr. 1

3. Unngå berøring

Før du tar på deg et munnbind er det viktig at du vasker hendene med enten såpe eller antibakteriell. Når du har vasket hendene og tar på deg munnbindet skal du helst unngå å ta på steder som er spesielt utsatt for menneskelig kontakt som for eksempel rekkverk, håndtak på bussen og liknende. 

Du kan f.eks ikke ta på et håndtak og rette munnbindet med hendene senere. Isåfall er du nødt til å vaske hendene skikkelig før du gjør dette.

Skal du spise eller drikke, er du nødt til å bytte ansiktsmasken. Det kan være lurt å ta med seg ekstra munnbind i sekken dersom det skulle være et behov. Det dukker opp alltid nye tilfeller der du er nødt til å bytte.

4. Maske med ventil hjelper ikke mot smitte.

Maske med ventil, er ikke anbefalt mot smitte. Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at slike masker beskytter ikke mot koronaviruset

Maske med ventil brukes til å filtrere partikler og bakterier. Den kan beskytte deg, men det er ingen garanti for de som er rundt deg. Er du ubevist smittet av korona, kan du være med på å smitte andre. Selv om du bruker denne masken. 

5. Vær forsiktig med fake munnbind

Vi anbefaler alltid å bruke et godkjent ansiktsmaske. Det finnes mange «fake» munnbind på markedet. Ikke kjøp de første munnbindene du finner på nettet, gjør grundig research, og se alltid etter sertifisering. Falske munnbind hjelper ikke mot smitte.

Det finnes også «fake» munnbind som ikke beskytter mot Korona virus.

Er du usikker på om ditt munnbind er godkjent? Be leverandøren sende deg sertifikater. Disse skal være merket med CE-godkjenning. Det anbefales å velge medisinsk munnbind klasse I. Dette skal også stå i produktbeskrivelsen. Hvis leverandøren nøler med å sende deg informasjonen, eller sender delvis info, er du trolig blitt levert falske munnbind og bør bytte ut disse så fort som mulig. CE-sertifiserte munnbind selges her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *