Viser alle 4 resultater

Munnbind

Munnbind har blitt anbefalt av FHI dersom det er vanskelig å holde avstand. Vi har derfor gjort tiltak slik at det er lettere for våre kunder å få tak i munnbind. Nå kan dere kjøpe munnbind fra vår nettbutikk. Skal du kjøpe munnbind er du viktig at du tar noen forhåndsregler. Les vår anbefaling her


Munnbind fra Kirurgiskmunnbind.no

Den siste tiden med Corona (covid-19) har gitt oss mange gode vaner og vi må holde oss til dem, spesielt håndhygiene, nysing og hoste inn i ermet og nå også bruk av munnbind. Det er nytt for mange av oss, og ikke noe vi har vært vandt til å se i bybildet vårt. Dette gir mange gode spørsmål. For hvilke munnbind er best? Er de like gode? Hvordan og i hvor lang tid kan de brukes? Du finner svarene og de gode anbefalingene våre her på kirurgiskmunnbind.no.

Det er mange forskjellige typer og kvaliteter når det kommer til munnbind, både for voksne og barn. Hos kirurgiskmunnbind.no finner du kun CE-godkjente munnbind type 2. Det er viktig å huske at for å redusere smitte, må man fortsette å ta hensyn til avstand og god håndhygiene. Hvis du har økt risiko for alvorlige sykdommer eller hvis du får Covid-19, bruk alltid et CE-merket munnbind.

Bli kjent med forskjellige type munnbind

Ikke alle munnbind beskytter likt. De beste munnbindene er engangsmunnbind av medisinsk / kirurgisk kvalitet, men de er ikke helt like. Les mer om typene her:

Type 1 munnbind (l)

Type 1 (CE-sertifisert) munnbind har en filtreringseffekt på minst 95%. De fleste opplever at de er lettere å puste gjennom, da filtreringseffekten er litt mindre enn for andre typer. Ifølge Statens helsetilsyn reduserer munnbind av type 1 både risikoen for spredning og infeksjon.

Type 2 munnbind (ll)

Type 2 (CE-sertifisert) reduserer også risikoen for både spredning og infeksjon. Du kan derfor også bruke denne typen hvis du er smittet, mistenkt for å være smittet, redusere smittespredningen eller hvis du er i kontakt med smittebærer. Munnbind av type 2 kan med fordel brukes på fly og annen offentlig transport for beskyttelse mot Covid-19. Munnstykket har en ekstra høy bakteriefiltrering på over 98% og består av 3 lag:

Et vanntett lag som tar opp smuss, små partikler og lukt. Et lag som blokkerer bakterier. Et mykt lag på innsiden, som beskytter huden din mot irritasjoner.

Type 2R-Munnbind (lLR)

Type 2R er også CE-sertifisert. Disse kan også brukes til flyreiser, med tog og buss. Dette munnstykket sikrer deg en høy filtrering på over 98%. Denne typen munnbind beskytter deg mot små partikler i luften, så vel som partikler som blir avledet i forbindelse med tale, nysing, blod, hoste og sprut.

Kirurgisk munnbind - K95 maske
Kirurgisk munnbind - K95 maske

Stoff munnbind

Et stoffmunnbind er ikke CE-godkjent, men er miljøvennlig da det kan vaskes og resirkuleres. Munnstykket, som er laget av stoff, må kunne oppfylle disse kravene:
 • Det skal helst være tre lag med stoff. Det kan for eksempel være tett vevd bomull, men må være tett nok til å skape filtrering og fremdeles være pustende.
 • Det bakre eller indre laget av stoffet skal være fuktighetsabsorberende.
 • Det fremre eller ytre laget må være fuktavvisende.
 • Munnstykket må vaskes etter bruk på min. 60 grader.
 • Har flere munnbind å bytte mellom.
 • Legg de nyvasket munnbindene i en lukket pose når du trenger å ta dem med deg.
 • Forsikre deg om at munnbindet er tett mot ansiktet ditt.
 • Når du bruker stoffmunnbind, må det håndteres på samme måte som et CE-merket munnbind.
 • Når du er ferdig med å bruke munnbindet, kast den direkte i vaskemaskinen eller sett den i en lukket pose til den må vaskes. Ikke bruk den igjen før den er vasket.

Stoffmunnbind eller engangsmunnbind?

Helse- og legemiddelverket anbefaler CE-merkede munnbind, ettersom produsenten kan dokumentere kvaliteten. Stoffmunnbind er ikke like effektivt som kirurgiske, men det reduserer spredningen av infeksjoner. Et godt stoffmunnbind som brukes riktig er bedre enn ingen munnbind. Husk at ingen munnbind beskytter deg og omgivelsene dine 100% mot viruset, men bidrar til å redusere risikoen betraktelig.

Stoff munnbind
Stoff munnbind

Hva er forskjellen mellom type 2 og 2R?

Forskjellen mellom type 2 og type 2R er at IIR har et ekstra lag som er ment å beskytte deg mot kroppsvæsker som blod, spytt og andre sekreter. Samtidig beskytter det også omgivelsene den som bruker munnbindet. Du kan bruke begge munnbindene i forbindelse med fly og opphold på flyplasser.

Felles for alle disse engangsmunnbindene er at du enkelt kan ta dem med deg på farten. Du kan med fordel ha maskene liggende i bilen, i vesken eller andre steder hvor plassen plutselig kan bli trang. På den måten har du alltid muligheten til å beskytte deg selv og dine medmennesker mot uønskede bakterier / virus.

Riktig bruk av munnbind

 • Vask hendene godt eller bruk antibakteriell før du håndterer munnbindet.
 • Hold strikken og plasser munnbindet slik at den dekker munnen og nesen, og fest masken ved å stramme strikken bak ørene.
 • Neseklemmen skal plasseres slik at den passer på baksiden av nesen.
 • Hvis munnbindet ikke er fullstendig utfoldet, kan du trekke munnbindet i en vertikal bevegelse og holde den øvre og nedre delen.
 • Gi neseklemmen et lett trykk slik at det former seg til baksiden av nesen.
 • Ikke berør munnstykket under bruk.
 • Endre det ofte og alltid hvis det er vått, skittent eller hvis du drar til et nytt sted.
 • Del aldri masken med andre. Et munnbind er personlig!
Munnbind instruksjon
Munnbind instruksjon

Hvor lenge kan jeg bruke munnbind?

Et engangs munnbind med CE-merke, som også kalles kirurgisk munnbind, har lav luftveismotstand, noe som betyr at masken kan brukes i flere timer uten noen form for helseskade. Du vil også kunne puste lett, så lenge munnbindet er tørt. Hvis du bruker munnbind  riktig og under normal bruk, kan du forvente å bytte munnbindet t ca. hver fjerde time for å sikre optimal effekt. MERKNAD: Hvis du bruker typen respirator FFp2 eller FFp3 (beskyttelsesmiddel), må du være spesielt forsiktig så du ikke bruker dette mer enn 3 timer om dagen. Maskene er veldig beskyttende, men de brukes stort sett som støvmasker.