fbpx

Munnbind mot smitte: Alt du trenger å vite

Munnbind mot smitte

Munnbind mot smitte: Alt du trenger å vite om hvorfor munnbind og smitte.

Munnbind mot smitte

Sist oppdatert 07 November 2020.

Munnbind har som primæroppgave å beskytte andre enn brukeren. Bruker du munnbind i situasjoner med mange mennesker og der det ikke er mulig å overholde 1-2 meters avstand anbefalingene fra myndighetene vil du minske risikoen for å smitte andre dersom du har viruset. 

Les også: Vi anbefaler at du leser gjennom FHI sine råd om bruk av munnbind her

Munnbind mot smitte – Vi deler opp i 3 typer:

De fleste av oss føler på forvirring og redsel når vi får høre stadig nye Corona tiltak. Da regjeringen innførte et munnbind påbud i flere deler av landet. Det er mange som ikke vet hvilken type munnbind det finnes. Vi har derfor laget en oversikt for å hjelpe deg til å forstå forskjellene.

Munnbind mot smitte barn type 1

TYPE 1

Munnbind type I: Munnbind som er laget og produsert for sivil befolkning. Munnbind type I er ikke medisinsk munnbind og gir hovedsakelig beskyttelse for andre enn brukeren selv. Det egner seg bra for deg som vil ha samme beskyttelse som tøy munnbind, men som ønsker å slippe å vaske munnbindet ditt regelmessig.

Munnbind mot smitte barn type 2

TYPE 2

Medisinsk Munnbind type 2: Munnbind type 2 er skapt for helsepersonell og har meget god filtreringsevne samtidig som de tillater lett og fri pust. Munnbind type 2 har bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98 %. Det passer bra for deg som ønsker å beskytte deg selv i tillegg til andre og som har mulighet til å bruke litt penger på munnbind.

Munnbind mot smitte barn type 3

TYPE 2R

Medisinsk Munnbind Type 2R: Dette er munnbind med lik standard som type 2. Beskytter 98% av støv, bakterier, virus osv. Forskjellen på munnbind innenfor denne klassen er at de også er laget for å beskytte mot væske. Type IIR munnbind: Samme krav som type II, i tillegg til sprutbestandig (bakteriefiltreringseffektivitet >/= 98 %).

Hvordan forebygge smitte?

Dersom du lurer på hvordan du forebygger smitter, er det flere punkter du bør fokusere på. Kirurgisk munnbind anbefaler: 

  • Hold minst 1 meter avstand fra andre. Det er anbefalt å holde 2 meter for å være sikker.
  • Bruk papirlommetørkle når du hoster. Host gjerne i albuekroken
  • Husk alltid å vaske hendene med såpe. Det er anbefalt å bruke antibac som inneholder alkohol. 
  • Prøv å unngå klemming og håndhilsing. 
  • Munnbind skal ikke erstatte disse anbefalingene.

Kilde: Helsenorge.no

Holde 2 meter avstand

Vi skiller mellom luftsmitte og dråpesmitte:

Virus og smittsomme sykdommer smitter på ulike måter. Man skiller ofte mellom luftsmitte og dråpesmitte. Forskjellen mellom disse to er størrelsen på de smittsomme dråpene.

Ved luftsmitte er dråpene såkalte aerosoler, dette er bakterier som svever i lufta i en lenger periode. Gjerne i rom med dårlig ventilasjon er luftsmitte mest vanlig. 

Les også: 5 tabber du bør unngå med munnbind

Dråpesmitte derimot, er større dråper som spres ved hoste, nysing og spytt. Disse klarer sjeldent å sveve noe lengre enn 2 meter før de legger seg på bakken og overflater.

Dersom du er smittet av et dråpe-smittsomt virus f.eks. Covid-19, og bruker munnbind er sjansen for at du smitter noen andre betydelig lavere enn om du ikke hadde brukt munnbind. Eventuelle smittedråper vil bli fanget i munnbindet også om du er asymptomatisk og kanskje ikke vet at du er smittet.

Vaske hender med såpe
Å vaske hendene med såpe kan være minst like viktig som å bruke munnbind. Husk å alltid vask hendene dine.

Barn og munnbind

Helsenorge.no skriver på sine hjemmesider at kollektivtransport hjelper ikke for barn under ungdomsskolealder. Munnbind kan forhindre fri pust på barn under 24 måneder, det anbefales derfor ikke å bruke munnbind om barnet ditt er under 2 år gammel.

Det finnes per nå mangelfull fakta om bruk av munnbind hos barn. Per nå anbefaler Helsenorge at ungdomsskolealder barn skal bruke munnbind på samme situasjon som øvrige befolkningen. Bruk av munnbind er per dags dato ikke nødvendig på skoler.

Kilde: https://www.fhi.no/nyheter/2020/bruk-av-munnbind-i-skole-og-barnehage/

Munnbind barn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *